Picnic Day

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

I april är det redan shorts och sandaler i Davis, Kalifornien. Då har det stora universitet UC Davis sitt årliga Öppet Hus-evenemang. Eftersom allting är större i Amerika, kommer mer är 50 000 besökare till den här dagen med parader, musik, utställningar, tävlingar och öppet hus-visningar av flera institutioner.

Jag har varit en av dem som njutit av den här traditionen som sparkade igång den 22 maj, 1909. Mitt morgonte har lyfts av Apelsinblomshonung från UC Davis, som liknar den svenska. Den har varsamt värmts upp och filtrerats för att behålla de lokala pollen.

Studenter vid UC Davis, gamla och nya, kallas Aggies, av engelskans ”agriculture”, eftersom skolan traditionellt haft en lantbruksinriktning. De som pluggar eller forskar vid UC Davis Honey and Pollination Center vid Robert Mondavi Institute of Wine and Food Science säljer honung, delar ut smakprov av olivolja och glass, och ger bort vinplantor till 2000 personer varje år. Pengarna går till att stödja forskningen.

De låter den intresserade veta att apelsinblomshonungen firar en lång historia i Kalifornien. De första träden planterades i det tidiga mexikanska Los Angeles 1835 av William Wolfskill. Kort därefter planterade Wille och hans brorsa John citrus och vin i närheten av Winters, vilket ligger helt nära Davis, på en gård som då hette Rancho de los Putos. Den döptes senare om till Wolfskill Experimental Orchard.

1934 fick universitetet drygt 43 hektar av gårdens mark. Idag ligger USDA (ungefär Jordbruksverket) Germplasm Repository på Wolfskill Ranch. Det kallas ett levande biblioteket för frukt och har blivit en del av UC Davis.

Photo by Tim Mossholder on Pexels.com

Publicerad av honeywritingblog

Sharing my best loved honey based recipies, along with short stories collected during life in Northern California and Stockholm, Sweden. Well, stories from other joints as well, and not only my experiences. Some will appear in English and some in Swedish. Deal with it.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: